Programul Operațional Competitivitate

Programul Operațional Competitivitate (POC) susține investiții ce răspund nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în  cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și în Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC). Aceste intervenții orizontale în economie și societate generează creștere și sustenabilitate.

 

 

Alăturarea acestor doi vectori – CDI și TIC – în cadrul aceluiași program operațional este justificată strategic de rolul multiplicator al acestor domenii și de contribuirea acestora la îndeplinirea obiectivelor de specializare inteligentă și promovarea de noi oportunități de creștere, în special într‐un număr limitat de domenii prioritare concentrate pe avantajele comparative ale României.

POC finanțează dezvoltarea următoarelor domenii de specializare inteligentă:

 • bioeconomie;
 • tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu și securitate;
 • energie, mediu și schimbări climatice;
 • eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

 

Programul Operațional Competitivitate susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și (b) infrastructura subdezvoltată de TIC și implicit servicii slab dezvoltate, poziționându‐se astfel ca un factor generator de intervenții orizontale în economie și societate, de natură să antreneze creștere și sustenabilitate.

Alăturarea celor doi vectori – Cercetare‐Dezvoltare‐Inovare și Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – în cadrul aceluiași program operațional este justificată strategic de rolul multiplicator al acestor domenii și de sprijinul direct prin care acestea contribuie la obiectivele de specializare inteligentă si promoveaza noi oportunități de creștere, în special într‐un număr limitat de domenii prioritare concentrate pe avantajele comparative ale României.

În prezent, una dintre cele mai așteptate lansări de către mediul privat din cadrul POC este apelul de depunere de proiecte în cadrul Acțiunii 2.2.2. Digitalizarea IMM-urilor, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2b – Dezvoltarea produselor și serviciilor TIC, a comerțului electronic și a cererii de TIC, Obiectiv Specific OS 2.2 – Creșterea contribuției sectorului TIC pentru competitivitatea economică.

 

Fonduri europene pentru Digitalizarea IMM-urilor

Accesează programul de finanțare nerambursabilă prin care poți obține pentru compania ta (IMM) fonduri nerambursabile de până la 100.000 EUR pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT&C, necesare digitalizării activității curente. 

Programul cuprinde 2 tipuri de finanțare:

 •  pentru IMM-urile non-IT care vor să se digitalizeze;
 •  pentru IMM-urile IT care vor să dezvolte tehnologii inovatoare.

 

Valoarea finanțării

Valoarea schemei este de 100 milioane EUR, din care vor fi acordate fonduri nerambursabile de 30.000 – 100.000 EUR, cu intensitate de 90%, ceea ce înseamnă că IMM-urile beneficiare vor trebui să asigure restul de 10% din cheltuielile eligibile, plus cele neeligibile din proiect.

Procedura de accesare a fondurilor europene pentru digitalizare

Finanțarea va fi solicitată direct de la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) de care aparține compania ta (în funcție de localitatea de implementare), ADR-urile fiind subadministratorii schemei de ajutor de minimis pentru IMM. Lansarea apelurilor va fi realizată de ADR-uri individual, în fiecare regiune.

 

Alocarea regională:

 • ADR Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) – 15.759.000 EUR (cea mai mare alocare)
 • ADR Sud-Muntenia (Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași) – 14.166.000 EUR
 • ADR Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 13.374.000 EUR
 • ADR Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) – 12.897.000 EUR
 • ADR Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) – 12.438.000 EUR
 • ADR Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) – 10.773.000 EUR
 • ADR Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara) – 10.593.000 EUR
 • ADR București-Ilfov (București, Ilfov) – 10.000.000 EUR

 

 

Vrei să-ți digitalizezi afacerea cu fonduri europene? 

Digitalizarea companiei tale înseamnă beneficii și randamente foarte ridicate! Dacă ai o idee de afacere și vrei să începi să-ți creionezi proiectul de investiții prin care să obții fonduri nerambursabile, contactează-ne!

Pentru verificarea eligibilității și a punctajului estimativ al proiectului de investiții, SAB Consulting vine în sprijinul tău oferind consultanță gratuită.

Pentru o analiză personalizată a proiectului tău, completează formularul de contact sau intră în legătură cu noi direct pe mail: office@sabconsulting.ro sau la tel.: 0371 015 145.